Wytwórcy sękaczy
Sękacz Polski
Sękacz, to ciasto wypiekane na rożnie. Jest chlubą kuchni regionalnej województwa lubelskiego i pod nazwą Sękacz Polski, w dniu 24.10.2005 r. zostało wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sztukę wypiekania ciasta upowszechniła wśród mieszkańców Huszczy Bolesława Jarocka z rodziną, i dzięki rodzinie Jarockich z Huszczy, gmina Łomazy stała się „zagłębiem sękaczowym” znanym w całej Polsce. Wypiek sękaczy stał się dla wielu dodatkowym , a czasem jedynym źródłem zarobków.
Dziś smak sękacza zna niemal każdy mieszkaniec regionu.
- Mirosława Brodacka – Studzianka
- Ewa Bujnik – Huszcza Druga
- Agata Czubla – Koszoły
- Janina Chalimoniuk – Huszcza Druga
- Renata Hołownia – Huszcza Pierwsza
- Dorota Laskowska – Huszcza Pierwsza
- Anna Mirońska – Huszcza Druga
- Anna Niedźwiedź – Studzianka
- Jadwiga Panasiuk – Huszcza Pierwsza
- Krystyna Pawluk – Huszcza Druga
- Renata Popielewicz – Łomazy
- Eugenia Rudzka – Huszcza Pierwsza
- Agnieszka Stanilewicz - Studzianka
- Renata Szymanek – Burwin
- Agnieszka Tyszewska – Łomazy