Wytwórcy sękaczy

Sękacz Polski

Sękacz, to ciasto wypiekane na rożnie. Jest chlubą kuchni regionalnej województwa lubelskiego i pod nazwą Sękacz Polski, w dniu 24.10.2005 r. zostało wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Sztukę wypiekania ciasta upowszechniła wśród mieszkańców Huszczy Bolesława Jarocka z rodziną, i dzięki rodzinie Jarockich z Huszczy, gmina Łomazy stała się „zagłębiem sękaczowym” znanym w całej Polsce. Wypiek sękaczy stał się dla wielu dodatkowym , a czasem jedynym źródłem zarobków.

Dziś smak sękacza zna niemal każdy mieszkaniec regionu.

 

 

  • Mirosława Brodacka – Studzianka

 

 

  • Ewa Bujnik – Huszcza Druga

 

 

  • Agata Czubla – Koszoły

 

 

  • Janina Chalimoniuk – Huszcza Druga

 

  •  Renata Hołownia – Huszcza Pierwsza

 

 

  • Dorota Laskowska – Huszcza Pierwsza

 

 

  • Anna Mirońska – Huszcza Druga

 

  • Anna Niedźwiedź – Studzianka

 

 

  • Jadwiga Panasiuk – Huszcza Pierwsza

 

  • Krystyna Pawluk – Huszcza Druga

 

 

  •  Renata Popielewicz – Łomazy

 

 

  • Eugenia Rudzka – Huszcza Pierwsza

 

 

  • Agnieszka Stanilewicz - Studzianka

 

 

  • Renata Szymanek – Burwin

 

  • Agnieszka Tyszewska – Łomazy